Skip to main content
0

Cart

1. Akvarellivärit

”Minulle tärkeää akvarelliväreissä on se, että saan niistä aikaiseksi kevyitä ja läpikuultavia kerroksia, mutta tarpeen vaatiessa myös jopa täysin peittävää jälkeä.” – Taiteilija Mika Törönen

Akvarellit kuuluvat perinteisesti kevääseen ja niin myös tänä vuonna! Tarkemmin akvarellikampanjan tuotteisiin pääset tutustumaan täällä.

Julkaisemme helmikuun ja maaliskuun aikaan sarjan artikkeleita, joissa keskitytään eri akvarellimaalauksen osa-alueisiin ja ensimmäinen artikkeli koskee akvarellivärejä. Artikkelin lopusta saat kätevästi ladattua lisämateriaalia, kuvia sekä videoita.

Akvarellivärejä on käytetty jo esihistorialliseen aikaan ja myös egyptiläiset käyttivät vesipohjaisia värejä mm. temppeleiden ja hautakammioiden koristeluun sekä maalasivat papyruksesta tehdylle paperille ensimmäisiä akvarelliteoksia. Nykyään akvarellimaalaus on suosittu ja tunnettu taiteen ala, jota harrastetaan eri puolilla maailmaa.

Värivaihtoehtoja on monia ja yhteistä väreille on se, että niitä voidaan veden avulla käyttää uudelleen kuivumisenkin jälkeen. Akvarellivärejä on saatavilla lukemattomia värivaihtoehtoja ja eri muodoissa olevia värejä.
Nappivärit: Helposti mukaan otettavat nappivärit ovat kestosuosikki. Nappivärejä voi ostaa usein myös yksittäin. Soveltuu hyvin myös aloitteleville taiteilijoille!
Tuubivärit: Tuubivärien etuna on se, että värit pysyvät siistinä tuubeissa! Lopputulos tuubiväreissä on usein hieman samettisempi ja nämä värit soveltuvatkin hyvin esimerkiksi suurten alueiden maalaamiseen.

Tekniikoiden pauloissa

Märkää märälle-tekniikka

Nimensä mukaisesti tekniikassa käytetään märkää sivellintä, kostutetulle paperille. Tämän tekniikan avulla saadaan kätevästi luotua utuista jälkeä ja siksi se soveltuukin erinomaisesti esimerkiksi maisemamaalaukseen ja pehmeän jäljen tavoitteluun.

Märkää kuivalle paperille-tekniikka

Tätä tekniikkaa hyödynnetään yleensä tarkkuutta vaativissa teoksissa ja esimerkiksi kuvittajat käyttävät usein märkää väriä kuivalle paperille.

Liukumien luominen

Liukuman luomisessa väriä hyödynnetään siirtymällä vaaleasta, värittömästä osiosta aivan tummaan, paksuhkoon väriin. Tekniikka aloitetaan sivelemällä vettä (ilman väripigmenttiä) paperille, jonka jälkeen liukuman työstäminen aloitetaan, lisäämällä asteittain enemmän ja enemmän väriä mukaan.

Värien kerrostaminen (glazing)

Läpikuultavien värikerrosten luominen on yksi akvarellivärien tekniikoista. Tämän tekniikan avulla työhön saadaan luotua syvyyttä ja eloisuutta. Tärkeää kerrostamisessa on se, että kunkin värikerroksen on annettava kuivua kunnolla, ennen seuraavan värikerroksen lisäämistä. Mikäli seuraava värikerros lisätään liian nopeasti, voi seuraavan kerroksen väri ”nousta”, ja pigmentit sekoittua keskenään.

Tässä artikkelissa on käytetty Winsor & Newton Cotman Metal sketchers box-lajitelmaa.

Ladattavat materiaalit